Intervaltraining steeds meer geprezen

Date 27 December 2007

training.jpg

In het verleden werd langdurig aerobisch trainen altijd aangeprezen als de beste manier om vet te verbranden. Dit was vanuit de wetenschap dat de verbranding van vetzuren pas na 30 minuten trainen op gang komt. De HIT (High-intensity Interval Training) methode die enkele jaren populair is geworden - onder meer door Men’s Health magazine - was enigszins tegenstrijdig aan de toenmalige manier van denken. Toch heeft HIT laten zien een efficiëntere trainingsmethode te zijn. Niet alleen op het gebied van vetverbranding, maar ook voor het opbouwen en behouden van spiermassa.In 2005 ontdekten Canadese onderzoekers dat bij mensen met een gemiddelde conditie, 15 minuten HIT, 3x per week gedurende twee weken, meer invloed had op het uithoudingsvermogen dan maandenlang oefeningen doen met een gematigde intensiteit. De proefpersonen die volgens de HIT methode trainden, hielden het na afloop tweemaal zo lang vol tijdens een high-intensity spinning sessie.

Recenter follow-up onderzoek bracht aan het licht dat 10 minuten HIT, 3x per week gedurende zes weken, dezelfde fitness effecten heeft als 60 minuten per dag, 6x per week gematigd intensief trainen gedurende dezelfde periode.

Volgens onderzoek van de Tennessee State University verhoogt intervaltraining het basaal-metabolisme gedurende 24 uur na de training meer dan trainen op gematigde intensiteit. Dit vanwege een hogere zuurstofconsumptie en vetoxidatie na de inspanning. Verder kan intervaltraining de VO2-max verbeteren.

Voor degenen die nog niet veel ervaring hebben met HIT: in het kort omvat een HIT training een warming-up, enkele korte inspanningsmomenten op 100% intensiteit afgewisseld met gemiddelde herstelperiodes en een cooling-down. Het afwisselen van de momenten van inspanning en herstel wordt doorgaans circa 15 minuten lang aangehouden. 

Zelf ben ik een voorstander van interval training. Het is niet alleen een methode om mensen snel vetmassa te laten verliezen of spiermassa te laten opbouwen, maar het maakt ook korte metten met argumenten als “Ik heb geen tijd om te trainen”. Een HIT sessie neemt doorgaans nog geen twintig minuten in beslag.

1 Sterren2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (1 stemmen, gemiddeld: 1 uit 5)
Loading ... Loading ...

1 reactie op “Intervaltraining steeds meer geprezen”

  1. Tom zei:

    Wat een mooi lichaam heeft dit emsije al heeft dit dan niets met trainen of sporten te maken het is gewoon lekker genieten, en wat die bal betreft dat is maar bijzaak.

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Click to hear an audio file of the anti-spam word


Warning: fsockopen() [function.fsockopen]: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /home/www/mikvis3.freehostia.com/blog/wp-content/plugins/wp-shortstat/wp-shortstat.php on line 128

Warning: fsockopen() [function.fsockopen]: unable to connect to whois.happyarts.net:8000 in /home/www/mikvis3.freehostia.com/blog/wp-content/plugins/wp-shortstat/wp-shortstat.php on line 128

Warning: stream_set_timeout(): supplied argument is not a valid stream resource in /home/www/mikvis3.freehostia.com/blog/wp-content/plugins/wp-shortstat/wp-shortstat.php on line 129