Medische weetjes ontmaskerd
2 January 2008
Eén van de redenen dat het programma Mythbusters op Discovery Channel zo’n succes is, is dat we het heerlijk vinden als algemene aannames aan de tand worden gevoeld. We smullen ervan als dingen die een meerderheid altijd als waarheid aannam, onderuit worden gehaald. Neem bijvoorbeeld de volgende stelling: Van het eten van kalkoen wordt je slaperig, want kalkoenvlees bevat het aminozuur tryptofaan en dat wekt bij mensen een slaperig gevoel op.Volgens onderzoekers dr. Rachel Vreeman en dr. Aaron Caroll van de Indiana School of Medicine, is deze stelling onjuist. Ze onderzochten deze, en vijf andere algemene aannames voor de december 2007 editie van het vakblad British Medical Journal. De onderzoekers concludeerden dat kalkoen, kip en rundvlees ongeveer dezelfde hoeveelheid tryptofaan per kilo bevatten. Varkensvlees en kaas hebben zelfs een nog hoger tryptofaan gehalte. Ze gaven verder aan dat elke stevige maaltijd de bloedtoevoer c.q. zuurstoftoevoer naar de hersenen remt, waardoor mensen slaperig worden.
Naast deze zijn voor het blad nog vijf andere stellingen tegen een wetenschappelijk licht gehouden. Hieronder een overzicht van de overige stellingen die ontkracht werden, met daarachter een korte uitleg van de onderzoekers.
- Mensen zouden op zijn minst acht glazen water per dag moeten drinken. (In de meeste gevallen krijgen mensen voldoende vocht binnen door het drinken van sapjes, melk, thee of koffie, of door het eten van groente en fruit)
- We gebruiken slechts 10% van onze hersenen. (Onderzoek naar hersenscans wijst uit dat geen enkel deel van de hersenen volledig ongebruikt blijft)
- Je haar en nagels groeien door na je dood. (Dehydratatie na overlijden kan ervoor zorgen dat de huid rondom nagels en haren samentrekt, waardoor het lijkt alsof deze langer zijn geworden)
- Lezen bij gedimd licht is slecht voor je ogen. (Hoewel het tijdelijk een onprettig gevoel aan je ogen kan opleveren, brengt lezen bij zwak licht geen blijvende schade aan)
- Mobiele telefoons kunnen storingen veroorzaken aan medische apparatuur in ziekenhuizen. (Een onderzoek in de oktober 2005 editie van het tijdschrift Mayo Clinic Proceedings wijst aan de hand van 500 verschillende tests uit, dat de storingen verwaarloosbaar klein waren. De nieuwste generaties mobieltjes zullen naar verwachting nog minder invloed hebben. Het tijdschrift heeft het onderzoek in maart 2007 herhaald, en kon toen geen enkele storing meer aantonen)
3 April, 2012 om 4:57
Bij ons gaat het met de kerst net zo. Alleen zorgen mijn snhuoczos en ik samen voor het diner voor 13 mensen. Wij willen juist niet dat anderen er zich mee bemoeien. Dit is ons delicious feestje.En dat uitproberen is zo leuk.We wisselen tips uit en dan pas besluiten we wat we definitief gaan eten.Ik maak in ieder geval de kerstboom van schuimpjes!!!fijne culinaire kerst