Fit en gezond - Adviezen voor een bewust leven en een actieve levensstijl.
Fit en gezond - Adviezen voor een bewust leven en een actieve levensstijl.
       Adviezen voor een actieve levensstijl Fit en gezond - Adviezen voor een bewust leven en een actieve levensstijl.
Haal meer uit je dag...
Op deze website vind je informatie uit wetenschappelijke bronnen over voeding, lichaams-
beweging, motivatie en emotionele gezondheid.

Klik hieronder op een onderwerp om naar het betreffende gedeelte van de site te gaan.
Mist u bepaalde informatie op onze site, klik dan HIER voor meer verwijzingen.
 
 
Sport en lichaam
Voeding en gezondheid
 Sport en lichaam.


7. Bloeddruk

Beweging verlaagt bloeddruk

Onderzoekers hebben in een meta-analyse gevonden dat meer beweging een positieve invloed heeft op het verlagen van de bloeddruk. Een meta-analyse is een statistische methode waarin de gegevens en de resultaten van een aantal wetenschappelijke onderzoeken worden gecombineerd. Door deze bredere basis hoopt men een meer gefundeerde conclusie te kunnen trekken. Vierenvijftig studies over de relatie tussen bewegen en bloeddruk werden geanalyseerd. In totaal namen 2.419 volwassenen deel aan de studies. Daarbij werd gevonden dat regelmatig bewegen de systolische bloeddruk gemiddeld met 3,8 mmHg en de diastolische bloeddruk met 2,6 mmHg verlaagt. De bevindingen gelden voor mensen met zowel een normale als een hoge bloeddruk en voor mensen met of zonder overgewicht. De onderzoeker dr. Jiang He van Tulane University in New Orelans concludeert dat bewegen de bloeddruk verlaagt. Dit heeft implicaties voor de volksgezondheid aangezien een hoge bloeddruk het risico voor hart- en vaatziekte en een beroerte verhoogt.

Bloeddruk en zout

De dagelijkse inname van zout beperken tot 1,5 gram per dag (ruim een halve theelepel) verlaagt de bloeddruk en daarmee de kans op hart- en vaatziekten bij mensen met hoge Ún mensen met een normale bloeddruk. Als naast het beperkte zoutgebruik ook veel groenten en fruit gegeten worden en weinig vet, kan de daling van de bloeddruk oplopen tot 10 mm Hg. Dit concludeert F. Sacks (Harvard Medical School, Boston) in het medisch vakblad New England Journal of Medicine op grond van een studie onder 412 personen.

Niet teveel drop eten bij een trage stoelgang

Teveel drop eten kan leiden tot vochtophoping en bloeddrukverhoging en op den duur tot hart- en vaatziekten. Mensen met een trage stoelgang kunnen hiervoor extra gevoelig zijn, zo toont onderzoek van de Universiteit Utrecht en het RIVM aan. Drop is een zoethoutwortelextract, dat glycyrrhizinezuur bevat. In de dikke darm wordt deze stof omgezet in glycyrrhetinezuur, dat de afbraak van cortisol in de nieren remt. Door de hogere cortisolconcentratie houdt het lichaam water vast en stijgt het vochtvolume. Dit kan zich uiten in vochtophoping en hoge bloeddruk. De dagelijkse consumptie van 130 gram drop (de huidige consumptienorm om gezondheidseffecten te voorkomen) blijkt bij ongeveer 14.000 Nederlanders een duidelijke remming van de cortisolafbraak te kunnen geven. Bij de meeste mensen zal het lichaam deze effecten van drop kunnen tegengaan. Maar bij mensen met een trage stoelgang blijft het glycyrrhetinezuur langer in het lichaam en wordt de cortisolafbraak in de nier iets langer geremd, wat een verhoogd risico op gezondheidsproblemen geeft.

Werknemers presteren meer in een ruimte met planten

Planten in het kantoor zorgen ervoor dat werknemers productiever en minder gestresst zijn. In Amerika werd in een computerlaboratorium een kantoorsituatie nagebootst. In een ruimte werden kamerplanten geplaatst op een manier dat de proefpersonen vanuit hun ooghoeken groepjes planten konden zien. Een andere groep proefpersonen werkte in een kale ruimte. De bloeddruk en hartslag werden voor en na een opdracht gemeten. Aan de hand van speciale computerprogrammaĺs werd ook de emotionele gesteldheid in de gaten gehouden. Uiteindelijk bleek de groep bij de planten twaalf procent productiever te zijn en sneller te herstellen van stress dan de proefpersonen die in de kale ruimte werkten. In eerder onderzoek is al aangetoond dat planten een positieve invloed hebben op de bloeddruk.

Bomen verlagen de bloeddruk
Even een blik werpen op de kruin van een boom en binnen vijf minuten daalt uw bloeddruk en ontspannen uw spieren zich. Deze methode om de bloeddruk te verlagen, is ontdekt door professor Roger Ulrichs, van de Universiteit van Texas. Het klinkt wel erg eenvoudig, maar in dit geval kunnen we rustig zeggen: baat het niet, het schaadt ook niet.

Cafe´ne verergert stress
Uit onderzoek blijkt dat cafe´ne de bloeddruk enigszins doet verhogen en de adrenalineconcentraties doet stijgen. Ook zou cafe´ne stressgerelateerde aandoeningen verergeren. In Amerika krijgt 85% van alle mensen elke dag wel cafe´ne binnen. Cafe´ne komt vooral voor in koffie, frisdranken en thee. Uit onderzoek van dr. James Lane van Duke University blijkt dat de cafe´ne zorgt voor meer stress en meer klachten bij stressgerelateerde aandoeningen zoals suikerziekte en posttraumatische stressaandoeningen. Aan zijn onderzoek deden 47 koffiedrinkers mee. Zij kregen om de dag tweemaal daags 250 mg cafe´ne (vier kopjes koffie) of een placebo. Elke dag werd hen gevraagd hoe gestresst ze zich voelden. Daarnaast werd hun bloeddruk gemeten en hun urine geanalyseerd op het stresshormoon adrenaline. Uit het onderzoek bleek dat de proefpersonen op de cafe´nedagen een iets verhoogde bloeddruk hadden en 32% meer adrenaline in hun urine hadden. Hieruit blijkt dat cafe´ne stressverhogend werkt.