Fit en gezond - Adviezen voor een bewust leven en een actieve levensstijl.
Fit en gezond - Adviezen voor een bewust leven en een actieve levensstijl.
       Adviezen voor een actieve levensstijl Fit en gezond - Adviezen voor een bewust leven en een actieve levensstijl.
Haal meer uit je dag...
Op deze website vind je informatie uit wetenschappelijke bronnen over voeding, lichaams-
beweging, motivatie en emotionele gezondheid.

Klik hieronder op een onderwerp om naar het betreffende gedeelte van de site te gaan.
Mist u bepaalde informatie op onze site, klik dan HIER voor meer verwijzingen.
 
 
Sport en lichaam
Voeding en gezondheid
 Sport en lichaam.


6. Cholesterol

Sporten effectiever dan medicijnen voor cholesterolverlaging

Sporten is beter dan het gebruik van medicijnen om een te hoge cholesterolconcentratie te reduceren. Dat blijkt uit twee afzonderlijke Amerikaanse onderzoeken. Cholesterolverlagende medicijnen worden veelvuldig toegepast om LDL (low-density lipoprote´nen, het zogenaamde 'slechte' cholesterol) te verlagen, maar ze worden ervan verdacht bij hart- en vaatziekten te zijn betrokken. Nu blijkt dat sporten eigenlijk hetzelfde cholesterolverlagende effect heeft als de medicijnen en daarnaast nog andere positieve effecten heeft. Sporten verlaagt niet alleen het LDL op effectieve wijze, het verhoogt tegelijkertijd de concentratie HDL (high-density lipoprote´ne, ofwel het 'goede' cholesterol. HDL speelt een rol in de preventie van arteriosclerose. Hoeveel sport is ervoor nodig? Elke dag redelijk stevig een half uur wandelen zal LDL verlagen, maar slechts aanhoudend matig sporten, bijvoorbeeld elke dag 1 uur hardlopen, zal ook HDL verhogen. Onderzoekers zeggen dat het niet zozeer om de intensiteit als veeleer om de hoeveelheid lichaamsbeweging gaat.

Cholesterol
Cholesterol is een vetachtige stof die noodzakelijk is bij veel functies in ons lichaam. Hoewel cholesterol een negatief imago heeft, hebben we het hard nodig om belangrijke stoffen, zoals hormonen en gal, te maken. Verder dient het ook als grondstof bij de opbouw van de celwand. Omdat cholesterol zo belangrijk is, wordt het grootste deel van het cholesterol door ons lichaam zelf gemaakt, vooral in de lever. Een klein deel krijgen we binnen via onze voeding.

Soorten cholesterol
Cholesterol is een verzamelnaam voor verschillende stoffen. De 2 belangrijkste zijn:

LDL: Low-Density Lipoprote´nen. Ca. 75% van al het cholesterol bestaat uit LDL. Een teveel aan LDL is ÚÚn van de belangrijkste oorzaak in de vorming van aanslag in de bloedvaten, wat op termijn tot een hartaanval of herseninfarct kan leiden. HDL: High-Density Lipoprote´ne. Ca. 20% van al het cholesterol bestaat uit HDL. De belangrijkste rol van HDL is dat het een teveel aan LDL uit het bloed verwijdert.

Een verhoogt cholesterolgehalte in het bloed wordt dus pas gevaarlijk als het totaal gehalte LDL-cholesterol te hoog wordt.

Relatie vet eten en cholesterol
Ons lichaam kent nog meer vetachtige stoffen met belangrijke functies. EÚn daarvan zijn de Triglyceriden. In de volksmond wordt dit 'vet' genoemd. Deze bestaan uit verzadigde vetten, enkelvoudig onverzadigde vetten en meervoudig onverzadigde vetten. Het verschil zit 'm in de structuur van deze stoffen.

Normaal is er een evenwicht tussen het cholesterol- en triglyceridengehalte. Neemt de hoeveelheid Triglyceriden toe (bijv. door veel vet eten) dan neemt de hoeveelheid cholesterol ook toe om het evenwicht te bewaren. De toename van de hoeveelheid cholesterol wordt ook nog eens bepaald door het soort vet dat we binnenkrijgen. Met name de verzadigde vetten verhogen het cholesterolgehalte sterk.

Het is daarom erg belangrijk in de gaten te houden welke soort vetten je binnenkrijgt. Bijna alles wat dierlijk vet bevat (met uitzondering van vis) zoals vlees, boter, producten waar boter inzit (koek, cake etc.), melkproducten (waaronder kaas) of die gebakken zijn in vet (frites, chips etc.) bevatten een hoog percentage verzadigde vetten. Bijna alles wat plantaardig is (met uitzondering van kokos) zoals olie, noten en vis bevatten een hoog percentage onverzadigde vetten. Deze zijn dus veel gezonder. Je kunt deze gegevens terugvinden op bijna alle verpakkingen.

Cholesterolverlagende sinaasappelsap

In de VS verkoopt de Coca-Cola Company, de grootste frisdrankfabrikant ter wereld, sinds november 2003 een nieuw product genaamd 'Minute Maid Premium Heart Wise'. Het nieuwe product is een sinaasappelsap dat de cholesterolspiegel in het bloed helpt verlagen doordat het sap plantensterolen bevat, een ingrediŰnt dat ook in cholesterolverlagende margarine wordt gebruikt. Voor een optimale werking moeten consumenten gedurende acht weken iedere dag twee 200 ml-glazen van dit product drinken, hetgeen neerkomt op 220 calorieŰn. Verder wordt aangeraden voedsel met weinig verzadigde vetten en cholesterol te nuttigen. De verwachtingen zijn dat het LDL-cholesterolspiegel hierdoor met 10% zou kunnen dalen.