Fit en gezond - Adviezen voor een bewust leven en een actieve levensstijl.
Fit en gezond - Adviezen voor een bewust leven en een actieve levensstijl.
       Adviezen voor een actieve levensstijl Fit en gezond - Adviezen voor een bewust leven en een actieve levensstijl.
Haal meer uit je dag...
Op deze website vind je informatie uit wetenschappelijke bronnen over voeding, lichaams-
beweging, motivatie en emotionele gezondheid.

Klik hieronder op een onderwerp om naar het betreffende gedeelte van de site te gaan.
Mist u bepaalde informatie op onze site, klik dan HIER voor meer verwijzingen.
 
 
Sport en lichaam
Voeding en gezondheid
 Voeding en gezondheid.


11. Groente en fruit

Eet tweehonderd gram groenten en twee stuks fruit per dag

Als kind hoorden we het al: eet je groenten en fruit eens op! Want groenten en fruit zijn gezond. Toch blijkt uit onderzoek dat de gemiddelde Nederlander waarschijnlijk niet zo gek is op deze vitaminenleveranciers. Nog geen 20% van de Nederlandse bevolking haalt de aanbevolen hoeveelheid. Steeds meer bedrijven raken ervan overtuigd dat gezond eten het ziekteverzuim onder de werknemers kan terugdringen. Ook is het inmiddels bekend dat groenten en fruit de kans op welvaartsziekten, zoals hart- en vaatziekten en diverse soorten kanker kunnen verkleinen. Het Voorlichtingsbureau Groenten en Fruit raadt iedereen aan om elke dag tweehonderd gram groenten en twee stuks fruit te eten. Fruittip: Sinaasappelsap uit een pakje kan een glas vers vruchtensap vervangen, en is bovendien handig om mee te nemen. Een half doorgesneden grapefruit is een snel en lekker voorgerecht. Een fruitsalade van plakjes kiwi, blokjes appel, peer en doorgesneden druif ziet er niet alleen fantastisch uit, het smaakt ook heerlijk.
Groentetip: Serveer af en toe een kant-en-klaar saus bij de pasta of rijst. Voeg er broccoliroosjes, (kers)tomaatjes, champignons, stukjes prei, tuinerwtjes (uit de diepvries) of bijvoorbeeld reepjes kool aan toe. Gemakkelijk, lekker en u komt eerder in de buurt van de 200 gram groenten per dag.

Papaja helpt de spijsvertering een handje

De papaja (Carica papaya) vindt zijn oorsprong in Zuid-Amerika. De vruchten die in ons land worden verkocht, wegen tussen de 300 en 500 gram. In het land van herkomst kunnen ze een gewicht bereiken van 6 kg. De gladde dunne schil van de vrucht kleurt tijdens het rijpen van groen naar geel/groen/roodgevlekt. Een rijpe papaja heeft zalm roze tot geeloranje vruchtvlees. Dit is boterzacht. De smaak doet denken aan meloen. De zwarte pitjes worden niet gegeten. Alfred Vogel maakte tijdens zijn reizen in de tropen kennis met de papaja en ontdekte verschillende medicinale werkingen. Hij kauwde op papajablad om besmetting met darmparasieten te voorkomen, een veel voorkomend probleem in de tropen. Vogel adviseert na het eten papaja te gebruiken ter bevordering van de spijsvertering. Papaja heeft een gunstige invloed op de alvleesklier en helpt bij de vertering van eiwit. Naast papaine, een stof die de vrucht licht verteerbaar maakt, bevat papaja betacaroteen, ijzer en veel vitamine C. De vrucht kan puur met wat citroensap worden gegeten of in groente- of vruchtensalades worden verwerkt. Onrijpe vruchten kunnen worden klaar gemaakt als koolrabi.