Fit en gezond - Adviezen voor een bewust leven en een actieve levensstijl.
Fit en gezond - Adviezen voor een bewust leven en een actieve levensstijl.
       Adviezen voor een actieve levensstijl Fit en gezond - Adviezen voor een bewust leven en een actieve levensstijl.
Haal meer uit je dag...
Op deze website vind je informatie uit wetenschappelijke bronnen over voeding, lichaams-
beweging, motivatie en emotionele gezondheid.

Klik hieronder op een onderwerp om naar het betreffende gedeelte van de site te gaan.
Mist u bepaalde informatie op onze site, klik dan HIER voor meer verwijzingen.
 
 
Sport en lichaam
Voeding en gezondheid
 Sport en lichaam.


8. Hartslag

Inleiding
Het hart is een kleine spier in het lichaam en heeft als functie het rondpompen van het bloed door ons lichaam. Hiermee worden alle weefsels voorzien van belangrijke stoffen om te kunnen functioneren. Ook kan hierdoor alle afvalstoffen worden verwijderd.

De hoeveelheid bloed dat rondgepompt wordt, is afhankelijk van de grootte en de kracht van ons hart, en de snelheid waarmee deze 'pompt'. Met dat laatste wordt de 'hartslag' bedoeld. Onze hartslag ligt normaal tussen de 72 en 80 slagen per minuut. Bij inspanning wordt deze hoger omdat het weefsel dan meer stoffen nodig heeft om te functioneren. Bij een hoger verbruik wordt ook meer afval geproduceerd. Hoe zwaarder de inspanning, hoe hoger de hartslag. De maximale hartslag bij een mens ligt op ongeveer '220 - leeftijd' slagen per minuut.

Levensduur hart
Het hart heeft één belangrijke overeenkomst met een 'echte' motor; Beiden hebben een levensduur dat afhankelijk is van het aantal keer dat ze 'gepompt' hebben. Hoe vaker een hart heeft gepompt, des te groter is de kans dat ie 'verslijt' en er op een gegeven moment mee ophoudt. Echter, dit moment verschilt per persoon. Het is wel mogelijk dit enigszins te beïnvloeden.

Verlengen levensduur hart
Ons hart slaat gemiddeld zo'n 35 - 40 miljoen keer per jaar. Door regelmatig te sporten, wordt ons hart groter en sterker. Hierdoor kan het per slag meer bloed rondpompen. Doordat ons hart per slag meer bloed kan rondpompen, hoeft het minder vaak te pompen. Stel dat onze hartslag, door een betere conditie, gemiddeld 5 slagen per minuut lager komt te liggen, dan 'besparen' we ongeveer 2,5 miljoen slagen per jaar. Over een periode van 50 jaar zou ons hart dus bijna 4 jaar langer mee gaan. Andersom geldt ook: hoe hoger je gemiddelde hartslag ligt, des te korter is de levensduur van het hart. De belangrijkste oorzaken die de gemiddelde hartslag verhogen zijn slechte conditie en stress.

Bedenk wel dat er veel meer oorzaken zijn waardoor ons hart niet meer gaat functioneren. Vaak kunnen deze veel sneller hartfalen veroorzaken. Een belangrijke oorzaak is het dichtslibben van de bloedvaten van het hart met een hartinfarct als gevolg.

Hartinfarct
Een hartinfarct ontstaat doordat het hart zelf onvoldoende zuurstof krijgt. Dit wordt over het algemeen veroorzaakt doordat de bloedvaten die naar het hart lopen dichtgeslibd zijn. Als dat gebeurt, krijgt een deel van het hart te weinig zuurstof en sterft dat stukje hartweefsel. Hierdoor kan dat gedeelte niet meer functioneren. Hoe groter het afgestorven weefsel, hoe groter de kans is dat het hart helemaal niet meer kan functioneren, wat de dood tot gevolg heeft. (zie oorzaken dichtslibben bij 'cholesterol')