Fit en gezond - Adviezen voor een bewust leven en een actieve levensstijl.
Fit en gezond - Adviezen voor een bewust leven en een actieve levensstijl.
       Adviezen voor een actieve levensstijl Fit en gezond - Adviezen voor een bewust leven en een actieve levensstijl.
Haal meer uit je dag...
Op deze website vind je informatie uit wetenschappelijke bronnen over voeding, lichaams-
beweging, motivatie en emotionele gezondheid.

Klik hieronder op een onderwerp om naar het betreffende gedeelte van de site te gaan.
Mist u bepaalde informatie op onze site, klik dan HIER voor meer verwijzingen.
 
 
Sport en lichaam
Voeding en gezondheid
 Voeding en gezondheid.


13. Kramp en spierpijn

Kramp kan veroorzaakt worden door een tekort aan zout, calcium of suiker. Ook overbelasting kan voor kramp zorgen omdat de doorbloeding niet goed verloopt. Er wordt te weinig zuurstof aangevoerd en als gevolg daarvan kunnen de afvalstoffen niet worden afgevoerd. Daardoor ontstaat melkzuur, dat bij een bepaalde hoeveelheid in het bloed een gevoel van vermoeidheid en spierpijn geeft. Bij een grote hoeveelheid melkzuur trekken de spieren plotseling samen.

Kramp is te verhelpen door de samengetrokken spier langzaam in tegengestelde richting op te rekken en gestrekt te houden gedurende enkele seconden. De oorzaken zijn gemakkelijk te achterhalen en dus kun je kramp goed bestrijden. Drink veel bij lange inspanning. Probeer de spieren goed warm te houden. Een beetje zoutjes of chips eten voor het slapen gaan, kan geen kwaad. Ook een dextro-energie snoepje doet wonderen.

Spierpijn
Spierpijn is het 'beurse' gevoel in een spier dat je in de dagen na een training kunt voelen.

Dit wordt veroorzaakt doordat spierweefsel door een training kleine scheurtjes oploopt. Deze scheurtjes veroorzaken pijnprikkels wat als waarschuwing dient om het even rustig aan te doen. Hierdoor kan het lichaam de scheurtjes repareren en zich voorbereiden op de volgende training. Normaal dient de rust 48 - 72 uur te bedragen.

Er bestaan nog veel discussies over spierpijn. Sommige mensen zeggen dat spierpijn nodig is om sterker te worden, anderen zeggen dat spierpijn betekent dat je je lichaam té zwaar belast hebt. Te vaak je lichaam te zwaar belasten zou dan tot overbelasting leiden.

Een goede richtlijn is in ieder geval dat spierpijn maximaal 24 tot 30 uur mag aanhouden. Duurt de spierpijn langer dan is het raadzaam iets meer tijd te nemen voor het herstel en de volgende training iets lichter trainen. Heb je geen spierpijn, train dan de volgende keer eens iets zwaarder en kijk wat het met je doet.