Fit en gezond - Adviezen voor een bewust leven en een actieve levensstijl.
Fit en gezond - Adviezen voor een bewust leven en een actieve levensstijl.
       Adviezen voor een actieve levensstijl Fit en gezond - Adviezen voor een bewust leven en een actieve levensstijl.
Haal meer uit je dag...
Op deze website vind je informatie uit wetenschappelijke bronnen over voeding, lichaams-
beweging, motivatie en emotionele gezondheid.

Klik hieronder op een onderwerp om naar het betreffende gedeelte van de site te gaan.
Mist u bepaalde informatie op onze site, klik dan HIER voor meer verwijzingen.
 
 
Sport en lichaam
Voeding en gezondheid
 Sport en lichaam.


9. Overgewicht

Steeds meer overgewicht door weinig beweging

Mannen en vrouwen krijgen in de loop der jaren steeds meer last van overgewicht doordat zij te weinig bewegen. Het eetpatroon lijkt van minder groot belang. Dit blijkt uit een onderzoek dat het Instituut voor extramuraal geneeskundig onderzoek (EMGO) van het medisch centrum van de Vrije Universiteit Amsterdam gedurende enkele jaren uitgevoerd heeft. Het EMGO volgde vierhonderd mannen en vrouwen uit Amsterdam. Van de twaalf- en dertienjarigen was 1 tot 3 procent te zwaar. Op 36- en 37-jarige leeftijd was dat opgelopen tot 30 tot 50 procent. Belangrijkste oorzaak van die toename is volgens onderzoekers dat mensen veel minder bewegen naarmate zij ouder worden. De sterkste stijging is na het 21ste jaar. De onderzoekers bepalen op basis van lengte en gewicht of iemand te zwaar is. Ook meten zij het onderhuisde vet. Bij mannen van 36 is het vetpercentage bijna 20 procent van hun totale lichaamsgewicht. Bij vrouwen is dat 30 procent. Een gezond vetpercentage ligt voor mannen op 15 en voor vrouwen op 20 procent.

Overgewicht door verkeerde eetgewoonten

Niet alleen de vetinname, maar ook de totale voeding is bepalend voor het lichaamsgewicht. Vooral het eten van 'lege calorieŽn' vergroot de kans op overgewicht, zo concludeert een recent Amerikaans onderzoek. Vrouwen die vooral junkfood eten, hetgeen veel lege calorieŽn bevat, hebben 40% meer kans op termijn te zwaar te worden dan vrouwen die gezond eten. Een gezond eetpatroon bevat veel groenten en fruit, magere melk en andere voedingsmiddelen met weinig vet en veel vezels. De eerste groep vrouwen rookt ook vaker en iks over het algemeen jonger dan vrouwen die gezonder eten. Onder rokers is het risico van overgewicht na verloop van tijd 20% hoger in vergelijking met niet-rokers.

Vrouwen die veel light producten eten of doorlopend op dieet zijn, hebben vaker een schommelend lichaamsgewicht en een iets hoger risico van overgewicht. Dit komt doordat zij vaak hun totale aantal calorieŽn verminderen, maar de weggelaten voedingsmiddelen niet vervangen door verstandigere producten. Zodoende is de voeding niet gebalanceerd en gevarieerd. Het verlagen van de vetinname is dus niet zonder meer de oplossing tegen overgewicht.

Deze gegevens komen uit een onderzoek van dr. Paula Quatromoni van de Boston University School of Public Health. Zij selecteerde ruim 700 vrouwen die bij aanvang van het onderzoek geen overgewicht hadden. Vervolgens werden de proefpersonen twaalf jaar gevolgd. Na deze periode was 29% van de vrouwen te zwaar. Om gezond te blijven kan men het beste zo weinig mogelijk verzadigende vetten en toegevoegde suikers eten en minstens een uur per dag bewegen. Voor dit uur tellen traplopen, fietsen naar het werk en hond uitlaten ook mee.

Overgewicht, een groeiend probleem

Weinig beweging en ongezond eten zorgen ervoor dat miljoenen Amerikanen lijden aan overgewicht. Er wordt geschat dat momenteel bijna twee van de drie Amerikanen te zwaar zijn. Dit verhoogt het risico van onder andere suikerziekte, sommige vormen van kanker en hart- en vaatziekten. In 1990 stierven er 300.000 Amerikanen aan de gevolgen van overgewicht. In het jaar 2000 waren dit er al 400.000. Dit is 17% van de totale sterfte in dat jaar.

Na roken (18%) is overgewicht hiermee de tweede doodsoorzaak in Amerika. Als het aantal mensen met overgewicht in hetzelfde tempo blijft toenemen, gaat in 2020 20% van het geld voor de zorgsector naar het behandelen van de gevolgen van overgewicht. .