Fit en gezond - Adviezen voor een bewust leven en een actieve levensstijl.
Fit en gezond - Adviezen voor een bewust leven en een actieve levensstijl.
       Adviezen voor een actieve levensstijl Fit en gezond - Adviezen voor een bewust leven en een actieve levensstijl.
Haal meer uit je dag...
Op deze website vind je informatie uit wetenschappelijke bronnen over voeding, lichaams-
beweging, motivatie en emotionele gezondheid.

Klik hieronder op een onderwerp om naar het betreffende gedeelte van de site te gaan.
Mist u bepaalde informatie op onze site, klik dan HIER voor meer verwijzingen.
 
 
Sport en lichaam
Voeding en gezondheid
 Voeding en gezondheid.


14. Stretchen

Inleiding
'Stretchen' is een Engelse term voor 'rekken en strekken'.

Over het effect van rekken bestaan nogal wat meningverschillen. Vanuit het verleden bestaat het idee dat je er leniger van wordt, blessures voorkomt, er beter door gaat presteren etc. Echter, vrijwel alle sportartsen zijn het tegenwoordig eens dat het om deze argumenten geen enkele zin heeft om voor of na een inspanning te rekken. Rekken heeft volgens hen alleen maar nadelen. Toch is dit ook niet geheel juist.

Niet leniger
Een aantal keer per week 5 tot 10 minuten rekken, maakt spieren niet blijvend langer. Spieren nemen namelijk de lengte aan die het minste energie kost bij inspanning. En dat is over het algemeen de positie waar je de meeste tijd in doorbrengt en waar de meeste energie voor nodig is. Kijk bijv. naar de sterk verkorte heupbuigers bij profwielrenners. (die ca. 8 uur per dag op de fiets zitten) Dankzij die verkorting kan de spier de meeste energie leveren wat gunstig is voor de prestatie van de wielrenner. Echter, door deze verkorting is het voor hun heel lastig om hard te lopen. Maar wat zou voor een profwielrenner belangrijker zijn..?

Zouden zij de spier langer willen maken, dan zouden zij minder lang en minder intensief moeten fietsen en enkele uren per dag de spier op lengte moeten brengen.

Volgens 'Arts in beweging' lijkt het alleen maar of je steeds verder kunt komen door te rekken. Er gebeurt echter maar n ding: Door regelmatig rekken gaan spieren bij het rekken minder snel pijn doen. Het enige dat dus wordt opgerekt dat is de pijngrens.

Verlaagd prestatie
Wie rekt voor een inspanning kan het eerste kwartier niet maximaal presteren. Dit valt te verklaren doordat spieren wel degelijk tijdelijk langer worden. Hierdoor verdwijnt de optimale spierlengte waardoor deze niet meer maximaal kan presteren. Dit zou betekenen dat het effect van rekken ca. een kwartier aanhoudt.

Meer blessures
Rekken na (zware) inspanning vergroot de kans op spierscheuringen omdat spieren door een zware inspanning al (licht) beschadigd zijn. Doordat rekken extra spanning op de spier geeft, zou je deze verder kunnen scheuren.

Toch effect?
Waar weinig over te lezen valt, is het mentale effect van rekken. Rekken draagt bij om tot rust en tot jezelf te komen. In de huidige (gehaaste) maatschappij waarin veel mensen te gehaast leven, zijn dit de momenten waarop men volledig tot ontspanning kan komen. En ontspanning verhoogt het herstel. (je kunt hiervoor ook yoga- of Tai chi-achtige oefeningen gebruiken)

Kortom, je moet zelf bepalen welke rol rekken voor jou heeft. Je gevoel is hierbij het belangrijkste criteria. Let wel op het volgende:

vermijd geforceerde en teveel verende bewegingen
vermijd pijn, en overrek niet!
blijf rustig in- en uitademen.
rek een spier langzaam op en houd deze positie 8 tot 10 seconden aan. Kom een stukje terug en voer deze handeling nog 2 3x uit