Fit en gezond - Adviezen voor een bewust leven en een actieve levensstijl.
Fit en gezond - Adviezen voor een bewust leven en een actieve levensstijl.
       Adviezen voor een actieve levensstijl Fit en gezond - Adviezen voor een bewust leven en een actieve levensstijl.
Haal meer uit je dag...
Op deze website vind je informatie uit wetenschappelijke bronnen over voeding, lichaams-
beweging, motivatie en emotionele gezondheid.

Klik hieronder op een onderwerp om naar het betreffende gedeelte van de site te gaan.
Mist u bepaalde informatie op onze site, klik dan HIER voor meer verwijzingen.
 
 
Sport en lichaam
Voeding en gezondheid
 Sport en lichaam.


1. Versterk je hart

Lichamelijke activiteit versterkt het hart

Conditionele trainingen verdienen een gouden medaille wanneer het aankomt op het positief beÔnvloeden van het hart. Alle studies tonen hetzelfde aan: lichamelijke activiteiten vergroten de efficiŽntie van het hart. Iemand die regelmatig traint en dus beschikt over een goede lichamelijke conditie zal een lagere rust hartslag hebben, wat betekent dat het hart minder hard hoeft te werken. Bijvoorbeeld, een gezond en fit hart slaat ongeveer 40 tot 50 keer per minuut, ten opzichte van een doorsnee hart dat 72 tot 85 keer per minuut slaat. Hiernaast zal een sterk hart ook minder vaak slaan tijdens zware lichamelijke activiteiten. Minder slagen betekent minder stress, spanningen en druk op het hart. Hoe versterkt u uw hart? Doe op de meeste dagen in de week een conditionele activiteit, liefst in een sportcentrum. Daar kan de trainer de juiste intensiteit voor u berekenen!

Persoonlijkheid bepaalt risico op hartaanval

Nerveuze mensen en personen die obsessief gedrag vertonen, hebben een grotere kans op een hartaanval, zo blijkt uit een Brits onderzoek. De studie is uitgevoerd onder veertienhonderd Britse mannen tussen de 40 en 64 jaar die twintig jaar lang werden gevolgd. De deelnemers moesten aan het begin van het onderzoek een vragenlijst invullen, waarmee hun geestelijke gesteldheid werd bepaald. Alle 127 mannen die na twintig jaar aan een hartaanval waren overleden, hadden hoger gescoord met vragen over nervositeit en obsessies. In het onderzoek is volgens de BBC rekening gehouden met de leeftijd, gezondheidstoestand en sociale achtergrond van de deelnemers. Aan de Universiteit van Groningen is een onderzoek uitgevoerd, waaruit blijkt dat mensen die lijden aan depressies ook een grotere kans hebben te overlijden aan een hartaandoening. PatiŽnten die geen hartproblemen hebben, maar wel ernstig depressief zijn, lopen maar liefst vier keer zoveel risico te overlijden door een hartfalen dan gezonde mensen die geen depressie hadden.

Yoga is goed voor uw hart

Onderzoekers in India menen dat het beoefenen van yoga arteriosclerose - aderverkalking - kan vertragen. Het onderzoek, waaraan 42 mannen deelnamen die allen aan de ziekte leden, nam 1 jaar in beslag. Alle mannen kregen een dieet voorgeschreven, terwijl ze door bleven gaan met de medicijnen die ze al gebruikten voor het onderzoek. De helft van de groep volgde daarnaast yogalessen. Elke dag werden ze 90 minuten lang onderworpen aan yogaoefeneningen, meditatie, ademhalingsoefeningen en gezondheidsoefeningen. De andere helft, de controlegroep, deed niet aan yoga. Een jaar later constateerden de onderzoekers dat de groep die dagelijkse yogaoefeningen gedaan had significante vorderingen had gemaakt. De trainingscapaciteit is toegenomen, de periodes dat men geen pijn in de borst heeft zijn aanzienlijk langer, de behoefte om de aderen schoon te maken is verminderd, het lichaamsgewicht is minder geworden, net zoals het cholesterolniveau. Volgens de Indiase onderzoekers is yoga een manier om mensen met ernstige hart- en vaatziekten verlichting te brengen en zelfs te genezen.

Meditatie verlaagt het risico op hart- en vaatziekten

Als je regelmatig mediteert, loop je minder risico op arteriosclerose en een hartaanval. Zo luidt de conclusie van de eerste gecontroleerde studie naar Transcendentale Meditatie (TM) en hart- en vaatziekten. Onderzoekers van de University of California in Los Angeles en het College of Maharishi Vedic Medicine in Fairfield (Iowa) bestudeerden gedurende zeven maanden een groep Amerikanen van Afrikaanse afkomst met een hoge bloeddruk en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Deze mensen werden willekeurig geselecteerd voor Transcendentale Meditatie of een voorlichtingscursus over preventieve maatregelen tegen een hartaanval of beroerte. Met behulp van echoscopie werd de vetafzetting op de aderwanden in de gaten gehouden. Uitmetingen blijkt dat er bij degenen die mediteerden sprake was van een verdunning van de aderwanden met 0,0098 millimeter, vergeleken met een vermindering van 0,054 bij de controlegroep. De onderzoekers gaan ervan uit dat meditatieve rust de werking van zelfgenezende mechanismen in het lichaam stimuleert, hetgeen kan leiden tot regressie van arteriosclerose. Dit is de eerste gecontroleerde studie waaruit blijkt dat stressreductie tot vermindering van arteriosclerose kan leiden, zelfs als de voeding niet wordt aangepast en je geen extra lichaamsbeweging krijgt. Deze bevinding kan grote implicaties hebben voor het huidige medische beleid ten aanzien van hart- en vaatziekten.