Fit en gezond - Adviezen voor een bewust leven en een actieve levensstijl.
Fit en gezond - Adviezen voor een bewust leven en een actieve levensstijl.
       Adviezen voor een actieve levensstijl Fit en gezond - Adviezen voor een bewust leven en een actieve levensstijl.
Haal meer uit je dag...
Op deze website vind je informatie uit wetenschappelijke bronnen over voeding, lichaams-
beweging, motivatie en emotionele gezondheid.

Klik hieronder op een onderwerp om naar het betreffende gedeelte van de site te gaan.
Mist u bepaalde informatie op onze site, klik dan HIER voor meer verwijzingen.
 
 
Sport en lichaam
Voeding en gezondheid
 Sport en lichaam.


2. Vocht

Extra vocht bij langdurige inspanning

Het American College of Sports Medicine (ACSM) benadrukt dat dorst niet noodzakelijkerwijs de optimale graadmeter is voor de hoeveelheid vocht die iemand moet binnenkrijgen. Waar bij normale omstandigheden dorst en de behoefte aan vocht goed op elkaar aansluiten, is dorst bij langdurige inspanning en bij warm weer geen goede manier om de vochtbehoefte vast te stellen. Bij deze omstandigheden zweet men namelijk veel, waardoor het lichaam meer vocht nodig heeft. Wachten tot men dorst krijgt is hier dus niet verstandig. Hiermee reageert dr. Larry Kenney, voorzitter van het ACSM, op een eerdere aanbeveling van het Institute of Medicine dat de behoefte aan vocht uitsluitend laat afhangen van hoeveelheid dorst die iemand heeft. Kenney geeft aan dat drinken vooral een gedragspatroon is; mensen drinken bij het eten, wanneer ze langs een fontein lopen of wanneer ze een beetje dorst krijgen. Bij warm weer en bij zware en lange inspanningen is dit echter niet voldoende.

Tijdens dergelijke omstandigheden moet de inname van extra vocht dan ook worden gestimuleerd. Er wordt dan ook aangeraden voldoende te drinken en je voor en na een lange inspanning te wegen om ervoor te zorgen dat je in dergelijke omstandigheden genoeg vocht binnenkrijgt. Na de intervallen moet iemand evenveel wegen als daarvoor. Het vocht dat verloren is gegaan door te zweten, moet namelijk zijn aangevuld door het drinken van vloeistoffen. Om het drinken van vloeistoffen te bevorderen mogen mensen ook kiezen voor sportdranken met een smaakje, aldus Kenney.

Het Institute of Medicine stelt dat vrouwen gemiddeld 2,7 liter vocht per dag nodig hebben en mannen 3,7 liter. Ook vocht uit waterhoudende voedingsmiddelen, zoals koffie, bier en andere dranken, wordt hier meegerekend, zodat mensen makkelijker aan deze hoeveelheid komen. Net als het ACSM is ook het Institute of Medicine van mening dat mensen die intensieve arbeid leveren en mensen in een warme omgeving meer vocht nodig hebben. Het is bovendien verstandig om tijdens de dagen voorafgaand aan een lange, intensieve inspanning goed te eten en voldoende te drinken, zodat alle nutriŽnten in voldoende mate in het lichaam aanwezig zijn. Twee uur voorafgaand aan de inspanning doet men er goed aan nog eens een halve liter vocht te drinken. Verder wordt aangeraden gedurende de inspanning het vochtverlies te compenseren door op een vroeg tijdstip en met regelmatige tussenpozen water te drinken. Wanneer de inspanning minder dan een uur duurt, is deze extra behoefte aan vocht waarschijnlijk niet van toepassing.

Water, water en nog eens water

U drinkt keurig 2 liter water per dag, maar u begint daardoor flink uitgekeken te raken op uw toilet? Water is weliswaar beter dan suikerhoudende frisdrank, maar er is geen enkel bewijs dat we elke dag 2 liter water moeten drinken. "Voorstanders van 2 liter water per dag vinden dat iedereen, ook iemand die de hele dag op de bank zit, een dergelijke hoeveelheid moet drinken", aldus fysioloog Heinz Valtin van de Dartmouth Medical School. "Maar dat is onzin." Ons lichaam heeft een prima systeem dat de waterhuishouding regelt, waaronder een antidiuretisch hormoon dat de nieren vertelt dat ze water moeten vasthouden en dorst, die we meestal krijgen ver voordat we uitdrogen.

Bijna de helft van onze vochtbehoefte halen we uit voedsel. Sommigen hebben meer water nodig, zoals mensen met nierstenen, mensen die veel sporten en mensen in warme klimaten. Voor de meesten van ons is het niet erg om meer te drinken, maar luister naar uw lichaam. "Als je drinkt wanneer je dorst hebt", zegt Valtin, "dan zit je veilig."